Festivals

Sankranti

(By Shindu)

 

India is a land of festivals. Celebrations come in all sizes. When the sun enters the winter solstice during December 21 & 22 in the northern hemisphere, the days become shorter and the nights increase. Post the winter solitice the sun begins his northward journey and daylight savings start. Makara Sankranti is the first festival that comes after the winter solstice, marking the return of longer days.
Sankranti

India is een land van festivals. Vieringen zijn er in alle soorten en maten. Zo rond de winterzonnewende zijn op het noordelijk halrond (ongeveer 21 & 22 december) de dagen op z’n kortst. Na deze tijd begint de zon zijn reis naar het noorden en de zomertijd komt er weer aan. Makara Sankranti is het eerste festival dat komt na de winterzonnewende, het markeert de terugkeer van de langere dagen.

Sun, the source of life is worshipped and revered on the day of Makara Sankranti. A harvest festival, where farmers begin their cultivation.

There are various ways this festival is celebrated.

De terugkeer van de zon, de bron van leven wordt aanbeden en vereerd op de dag van Makara Sankranti. Het is van oorsprong vooral een agrarisch feest. Vergelijkbaar met onze “biddag” voor een goede oogst.

Er zijn verschillende manieren waarop dit festival wordt gevierd.

In Tamil Nadu and Andhra Pradesh, people celebrate BHOGI on the first day. They set fire to the old items, marking the destruction of the old and negative things and the beginning of a new era. On the second day a rice dish called Pongal is made in earthen pots and served. On the third day, people wash and decorate their cattle and a race is held.

In Karnataka, yellu-Bella ( sesame and jaggery), along with roasted peanuts is distributed amongst each other along with sugarcane. Large rangoli (chalk powder art) is put in front of the houses and people greet the new year with the goodness of jaggery.

In Tamil Nadu en Andhra Pradesh, viert men BHOGI op de eerste dag. Ze verbranden diverse oude items; het markeert de vernietiging van de oude en de negatieve dingen en het begin van een nieuw tijdperk.
Op de tweede dag wordt er een rijstgerecht, Pongal, in aarden potten gemaakt en geserveerd.
Op de derde dag wast en versiert men de koeien en worden er races met het vee gehouden.

In Karnataka verdeelt men “Yellu-Bella” (sesam & palmsuiker), samen met geroosterde pinda’s en rietsuiker.
Grote “Rangoli” (krijt poeder art) worden aan de voorkant van de huizen aangebracht en mensen begroeten het nieuwe jaar met de consumptie van nog meer rietsuiker.

Een speciale vermelding moet er nog zijn voor de vliegerfestivals die er gehouden worden op diverse plaatsen. Deze vinden ook plaats ter ere van dit festival, maar niet altijd op deze datum.
Op 14 januari vindt in Ahmedabad wel een heel groot meerdaags vliegerfestival plaats.

Hier een amateurverslag van dit spektakel. Enorme vliegers, mensen die op dag 2 massaal op de bovenverdieping van hun huis ballonnen e.d. oplaten en dat later in het donker herhalen met verlichte lampionnen en vuurwerk.
(Kijk in ieder geval dat gedeelte. Het is
spektakulair !!)

GOZUIDINDIA biedt Zuid-India tour pakketten om echte India te verkennen. Vakantie Zuid India laat je sprakeloos met haar schoonheid en cultuur. Geniet ervan met geleide vrijheid aangeboden door GOZUIINDIA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s