General

De Zuid Indiase keuken (een inleiding)

Something’s Just Indian!
Indian Cuisine and Culture:
(By Shindu)

ECHT IETS VAN INDIA !
De Indiase keuken.

Given the range of diversity in culture, each region has a speciality in its food. Indian cuisine is a feast to the stomach, a delight to the eyes and its aroma and flavours are one of a kind. I don’t have to say a word on “Spices of India”, since the west has always been fascinated about it. Spices are what brought in the Portuguese in search of India, and the invasion and rule of British on this land and rest is history.
So, what makes your tummy happy? FOOD !!! Indian Food.
In this article I shall talk about South-Indian cuisine on large.

Gezien de culturele diversiteit in india zal het duidelijk zijn dat elke regio een eigen gespecialiseerde ‘keuken’ heeft. De Indiase ‘keuken’ als geheel is feest voor de maag en de ogen terwijl de geuren ongeevenaard zijn. Ik hoef het begrip ‘kruiden van India’ eigenlijk niet verder toe te lichten voor westerlingen, want de lokroep van de kruiden brachten zowel de Portugezen als de Britten (Noot: en Nederlanders) naar dit land.
Dus kortweg: wat maakt ieders maag gelukkig? Eten !! En dan met name Indiaas eten.
In deze blog zal ik mij nu echter beperken tot de zuid Indiase keuken in het algemeen.

Karnataka, Tamil-Nadu, Andhra, Kerala (South Indian states) Cuisine:

South Indian food is mainly based on rice and millets. Coconut oil, ghee, sunflower oil, chilli, turmeric, ginger, coriander leaves, cardamom etc. are some of the common ingredients for cooking.
A beautiful concept of eating on a banana leaf is common here. Although modern-day has brought in many changes, it is common to serve food on a leaf during special occasions. It is an eco-friendly, hygienic and healthy concept; and also is a way of our ancestors which keeps the culture alive.

Eating on a large plate called Thali (Hindi word for plate), is also a customary.

De keuken van de zuid Indiase staten Karnataka, Tamil-Nadu, Andhra, Kerala:

Het eten in zuid India is voornamelijk opgebouwd rondom rijst en gierst. Veel gebruikte ingrediënten : Kokosnoot (-olie), ghee (een soort gekookte boter), zonnebloemolie, chili, koenjit, gember, koriander en kardemom
Een aardige traditie is het serveren van de maaltijd op een bananenblad. Het is een eco-vriendelijk en hygienisch concept. Hoewel tegenwoordig deze gewoonte in veel restaurants en huishoudens verdrongen is door roestvrijstalen borden en schalen (Dit wordt dan een Thali = Hindi voor ‘bord’ genoemd), wordt deze culturele band met het verleden vooral tijdens bijzondere gelegenheden (Bv. trouwerijen) in stand gehouden.

Het eten zoals dat in zuid india op een bananenblad geserveerd kan worden. Je eet zonder bestek

What to eat?
Wat te kiezen?

Karnataka: Idly-sambar, dosa, ragi mudde, ragi rotti, mysore pak, bisi bele bath; are some things not to be missed when you are in Karnataka.

Tamil Nadu: Dosa, pongal, rice bowl (Saapadu). Chettinadu cuisine offers a wide range of varieties in chicken and mutton.

Kerala: Appam, avail, puttu, payasam. Being a coastal state, there are a wide range of sea-food with rice. A large range of meat based food are also popular here.

Andhra: Pickles made of mango called avakaya, gongura (red sorrel leaves), tomato & lime pickles are some specialities. Lentil based foods like pappu(dal), pulusu (stew) and spicy-hot foods are famous in this region. Hyderabadi Biriyani is a speciality for all spice lovers.

Wat te kiezen?

Karnataka: Idly-sambar, dosa, ragi mudde, ragi rotti, mysore pak, bisi bele bath; Enkele zaken die hier op ‘t menu staan en ‘t proberen waard zijn.

Tamil Nadu: Dosa, pongal, rice bowl (Saapadu). Chettinadu (noot: zuiden van Kerala) staat bekend om een grote varieteit van kippen- en schapen-vlees gerechten.

Kerala: Appam, avail, puttu, payasam. Gezien het feit dat dit een kustprovincie is, is het niet verwondelijk dat hier veel vis gegeten wordt. (Noot: ook gecombineerd met rolletjes kokosnoot-schraapsel.)

Andhra: Mango pickles ofwel avakaya, gongura (rode zuring), tomaten & citroen pickles zijn lokale specialiteiten. Linzen vind je veel in pappu (dal = groentegerechten). Verder is er nog de pulusu (stoofpot) en de vaak andere zeer heet gekruide gerechten. Bekend is de Hyderabadi Biriyani. (Noot: Vergelijk het met een soort gekruide nasi.)

Sweets like ladoo, barfi, jalebi, carrot halwa, mysore pak, pootharekulu and payasam (kheer) are some must-have desserts.

Op de menukaart als ook in de vele (betere) banketbakkerijen vind je een keur aan zoetigheden.
(Noot: Probeer gerust alles uit. Je zult niet snel problemen ondervinden.)

Street food:

The evenings come alive with the buzzing stalls that open up for food lovers. Hawkers have portable stalls and people flock around for a lip-smacking feast. Although things aren’t very hygienic, this is an experience you can find only in India.
Some of the famous street food varieties include paani-puri, samosa, paav-bhaji, vada-pao, chilli bhajji, momos, kebab, missal paav, fresh sugarcane juice, lemonade, chaai (tea) etc.

Street food:
‘s Avonds komen in India de straten tot leven. Veel eetstalletjes worden dan druk bezocht.
Venters hebben verrijdbare stalletjes waar de mensen omheen drommen. Hoewel het niet altijd even hygienisch is, is het wel een typisch Indiaas fenomeen. (Noot: Als je het probeert, let dan op het publiek. Veel families en kantoorpersoneel: dan zit het meestal wel goed)
Enkele veel gegeten straat-lekkernijen: paani-puri, samosa, paav-bhaji, vada-pao, chilli bhajji, momos, kebab, missal paav, vers suikerriet-sap, limonade, chaai (thee) etc.

For experiencing some of these lip-smacking, aroma inducing, spice rich foods, come and delight your taste buds with Gozuidindia.

Wilt u een andere cultuur en het ervaren van hun levensstijl? rondreis zuid India van GOZUIDINDIA geeft u de kans om echte India te verkennen.

Contact Indian tour operator voor meer informatie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s