Uncategorized

The cheerleaders of the Pooram Thrissur.

Bekijk vooral de video aan het einde van de blog !!!!)
door Henk van der Vegt

Allereerst: wat is een ‘Pooram’ ?

Al meer dan 1000 jaar komen afgevaagdigden en aanhangers van diverse tempels jaarlijks bijeen. Bepalend voor de exacte datum is de stand van de maan en een speciale ster (de zgn Pooram-ster).
Iedere afvaardiging neemt bij deze bijeenkomst dan uiteraard het beeld van zijn tempelgodheid mee !
Er is geen directe religieuze aanleiding. Doel is enkel om elkaar de loef af te steken met de macht, de pracht en de praal van de tempel en de godheid.
Tot 1789 werd de grootste Pooram gehouden in de plaats Arattupuzha (Kerala = Westkust van zuid India). Van heinde en verre kwam men hier heen om de lokale tempel eens goed voor de dag te laten komen.
Helaas waren door een overvloedige regenval de afvaardigingen van de tempels uit de stad Thrissur in het jaar 1788 te laat en werden ze niet meer toegelaten. (Dit was uiteraard een grote schande.)
De heerser van Thrissur besloot daarom zelf met de eigen 10 tempels, een lokale Pooram te organiseren.
Nu, ruim 2 eeuwen later, heeft deze Pooram van Thrissur die van Arattupuzha overschaduwd.

reis naar het Pooram festival te Thrissur met GOZUIDINDIA.

De Cheerleaders van het Pooram festival te Thrissur.
Laten we nu eens inzoomen op deze grootste show van Kerala.
Het hele festival duurt 7 dagen’
Voor de toerist en de meeste festival bezoekers zijn de 4de en 5de dag interessant. Dan kunnen de olifanten die later in dit verhaal besproken worden, van dichtbij bekeken worden.
Maar het hoogtepunt vormt ongetwijfeld toch de laatste dag.
Je kunt het een beetje vergelijken met de grote carnaval-parade in Rio de Janeiro. Diegene die de mooiste show levert, is de winnaar van het jaar.
Er zijn dus diverse tempels die deelnemen. Ze zijn opgedeeld in een oostelijke (6 tempels) groep olv  de Paramekkavu Bhagavathi tempel en een westelijke groep (4 tempels), die aangevoerd wordt door de Thiruvambadi Sri Krishna tempel.Deze groepen hebben alles in huis. Er zijn cheerleaders, er is muziek, er is vuurwerk en er is publiek. (Amerikaanser kan het niet zou je denken. Alleen ik weet niet of de Amerikanen graag toe zullen geven dat het hier in Thrissur allemaal veel groter is dan in de States.)
De cheerleaders zijn ruim 40 prachtig opgetuigde olifanten, de muziek is live, opzwepend, non-stop, duurt ruim 30 uur en wordt tenslotte voor honderdduizenden mensen afgesloten met een immense vuurwerkwedstrijd.

Het geheel is moeilijk in woorden te vatten.
Het enorme plein, de deinende mensenmassa, de kakofonie van geluid, de olifanten en de 2 teams die elkaar de loef proberen af te steken met een bizarre wedstrijd ‘PARAPLU OPSTEKEN’.
Want dat laatste is een belangrijk onderdeel.
Op de ruggen van de olifanten zitten de deelnemers aan de wedstrijd, die vervolgens wisselend prachtige parasols en andere attributen omhoog houden, waarop het publiek dan enthousiast reageert.Tenslotte echter het mooiste van het hele festival:
Het is echt een feest voor en door iedereen. Het lijkt voor ons westerlingen een strikt Hindoe-feest, maar dat is het niet.
Moslims en Christenen maken nadrukkelijk deel uit van het geheel. Ze hebben in de organisatie en de uitvoering elk een eigen rol. (De kerken maken bv de prachtige parasols).

Videoimpressie van 8 minuten van de Poorams van Thrissur en Arattupuzha
En mocht iemand zich (net als Pamela Anderson) zorgen maken om de olifanten: bekijk de video dan nog eens goed. Deze beesten hoeven, zoals de paarden die deelnemen aan onze prinsjesdag, nog geen anti-stress-oefeningen op het Noordzeestrand te ondergaan. Ze staan rustig hun voer te eten en bekijken alles stoïcijns. (“Rare jongens die Indiërs!” hoor ik ze denken.)
GOZUIDINDIA biedt pakketten te reizen en toerisme India.
Lees meer over de Indiase geschiedenis.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s