Uncategorized

De vroege “Cheras” in zuid India

(Door Henk van der Vegt)
Historische blog Nr. 10

De Cheras

In de vorige blog heb ik het zuiden van India van rond het begin van onze jaartelling zo goed mogelijk beschreven. Voor een gebied zo groot als west Europa blijft dat wel wat vaag, maar hopelijk is de volgende indruk van het gebied wel blijven hangen:

  • Dicht bebost
  • Langs rivieren en in delta’s is landbouw
  • Handelsroutes met ’t noorden en zelfs Rome in latere tijden
  • Diverse koninkrijken verdelen eeuwenlang onderling de macht
Het binnenland van zuid India. (Nilgiri Hills).

Het binnenland van zuid India. (Nilgiri Hills)
Van deze koninkrijken is die van de Cheras waarschijnlijk de oudste.
Ik moet hier echt het woord ”Waarschijnlijk” gebruiken.
Er zijn weinig tot geen eigen geschreven bronnen van dit koninkrijk bekend. Zelfs de term “Koninkrijk’ is eigenlijk al misplaatst als je het over de Cheras hebt. Het is in deze vroege tijd meer een bundeling van stammen.
Het kerngebied waarover ze heersen is de huidige staat Kerala (De westkust van zuid India). Maar zoals dus in eerdere blogs aangegeven; niets is vloeiender dan de grenzen in zuid India in de eerste eeuwen van onze jaartelling. Op een gegeven moment heersten ze zelfs een tijd over vrijwel het gehele zuiden.
Kaart van het Cheras rijk in zuid india.

Het kerngebied van het Cherasrijk.
Kennen we de namen van hun “koningen”? Ook daar wordt het moeilijk. Er zijn diverse serieuze pogingen gedaan, ook op het internet staan diverse lijsten, maar men spreekt elkaar tegen of de lijsten overlappen elkaar.
Familierelaties zijn onduidelijk. Zonen blijken bij nader inzien neven, kleinzonen of zelfs achterkleinzonen geweest te zijn.
En de namen van de koningen zijn allemaal bijnamen, afgeleid van een persoonlijke eigenschap, een afwijking of een grootse verrichting. (Denk aan onze Europese “Karel de Kale”, ”Filips de Schone” of “Catharina de Verschrikkelijke”, maar dan zonder de voornaam)
Hun titel was ‘ko’, of ‘kon’, of ‘kadumko’ (= ‘grote koning). De namen werden dus zoiets als: Ko de manke, Kon die de Phalayas versloeg of Kasumko de aardige.
MEER OVER DE CHERA KONINGEN  (NAMEN & AFSTAMMING) – ENGELSTALIG !
Een duidelijke staatsstructuur ontbrak ook nog eens. Een vast inkomen voor de vorst was er niet. Hij scheen zijn onkosten vooral met oorlogsbuit te moeten dekken.
Munten van de Cheras uit zuid India.

Kunnen we als toerist tegenwoordig nog wat zien van deze Cheras?
JA en NEE.
‘JA’ als we het hebben over de Cheras uit de tijd van pakweg na 400/600 n.C. Daar zal ik het dan ook zeker nog wel over gaan hebben in andere historische en toerische blogs.

NEE’ als we op zoek gaan naar de tijden er voor. (En daar hebben we het hier nu nog steeds over)
Veel meer als wat archeologische sites is er gewoon niet. Zelfs de locatie van hun belangrijkste handelsstad Muzris (Zie vorige blog) is een punt van discussie.
“Waar zijn dan hun tempels gebleven?” ga je als toerist al snel denken. Vooral zuid India staat er immers vol mee. “Die zullen er dan toch nog wel zijn?” NEE !
De Cheras hadden in deze tijd geen officiële staatsgodsdienst. Ook een priesterklasse ontbrak. Religieuze bijeenkomsten werden gehouden in de open lucht op bijzonere locaties. Vergelijkbaar met de Germaanse tradities in onze regionen in diezelfde tijd. (Vergezocht: Maar voor sommige geschiedkundigen een bewijs voor een connectie via noord-India met deze Indo-Europeanen.)

De Cheras: dus wel het oudste koninkrijk van zuid India, maar tot aan de 7e eeuw n.C. zeker niet het spectaculairste.


De Cheras van zuid India. Of misschien niet?

De Cheras niet modern? Ze hadden zelfs al een Ikea !!!
Vakantie zuid India biedt door GOZUIDINDIA heeft vele pakketten om echte India te verkennen met geleide vrijheid. U kunt genieten van uw reis als een reiziger niet een toerist.
 Lees meer over de Indiase geschiedenis in de Indiase tour operator blog.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s