Uncategorized

Eindelijk …. de historie van zuid India

Door Henk van der Vegt
Historische blog Nr. 8

De vorige historische blogs repten slechts aan het einde over het zuiden van India. Ik meldde dat ik daarover later meer zou schrijven.
En zoals het gezegde luidt: Belofte maakt schuld.
Maar waarom duurt het dan zo lang voordat ik, een reisorganisator die voor zijn reizigers de geschiedenis van de reisbestemming wil behandelen, op de proppen kom met de geschiedenis van de regio waar de reizen plaats zullen vinden?

  • Allereerst natuurlijk omdat de historie en de ontwikkeling van een gebied niet op zich zelf staat. We kunnen bv. de geschiedenis van ons eigen Nederland ook niet los zien van de ontwikkelingen die plaatsvonden in de rest van Europa (en de wereld). Zo bleef bv zuid India niet onberoerd door de ontwikkelingen in de het rijk van Ashok en in die van de latereKushans.
  • Maar de tweede reden waarom het zuiden buiten de blogs bleef is eigenlijk heel simpel: er viel niet veel over te vertellen.

Laat ik nu echter een poging doen:

Wat we weten/vermoeden is dat er na het instorten van de Indusbeschaving /Harappa cultuur zo rond 2000 v.C.(zie historische blog nr. 2) er een stroom van mensen is geweest richting het zuiden.
Door veel hedendaagse Indiërs, zeker de zuidelijken, worden deze ‘instromers’ / ’reizigers’ / ’vluchtelingen’ naar het zuiden nu nog steeds gezien als oudste en dus meest authentieke bewoners en daarmee de echte voorvaderen van India.
Hun zuidelijke cultuur wordt de “Dravidische”cultuur genoemd. (Ook nu nog noemen de zuidelijke staten zich nog graag de “dragers van de Dravidische”cultuur. Maar dat is echt een discussiepunt, zoals al in eerder blogs ook door mij betoogd.)

Duidelijk te zien voor elke reiziger: De zuid Indiërs zijn vaak veel donkerder van huidskleur. De mogelijke oorzaak is al heel lang een onderwerp van discussie.

Na deze instroom bleef het zuiden echter gevrijwaard van alle verdere invallen waarmee het noorden wel te maken kreeg.
De koninkrijkjes (Vaak niet meer dan stamverbanden in het begin) die waren ontstaan konden gewoon prettig met elkaar op de vuist.
Eventuele aanvallen vanuit het noorden werden eerst nog opgevangen door een aantal rijken die op het Deccan plateau lagen. En als die toch bezwijken, dan lijkt het zuiden gewoon al het geluk van de wereld te hebben.
Ashok stopt het uitbreiden van zijn rijk. Hij bekeert zich op het juiste moment tot het boeddhisme. De enige invasie van het zuiden die hij dan nog plant is die van boeddhistische missionarissen. (Zie historische blog nr.4) .
De zuidelijke rijken zijn uiteraard wel de mindere van hun noorderburen en wij zouden ze vazallen noemen; maar ze blijven zelfstandig.
Heb echter niet een te hoge pet op van de culturele ontwikkeling van deze gebieden.
De verhouding noord vs. zuid India was vergelijkbaar met de situatie die in Europa heerste tussen het ontwikkelde Rome en de ‘barbaarse’ noord-Europeanen.

Ruine van 200 v.C. Megalithische bouw. Geen verfijning zoals in noord India

Als je dus de geschiedenis van zuidelijk India wilt beschrijven kun je, denk ik, dat het beste op de volgende manier gaan doen:

Er zijn in feite steeds 3 machtsblokken in het zuiden en 2 op het Deccan plateau.
Deze 5 maken onderling tussen ruwweg 300 v.C en 1300 n.C in wisselende bondgenootschappen en in wisselende omvang de dienst uit in het huidige Tamil Nadu, Kerala en Karnataka.

Interactieve kaart van het genoemde gebied
(bron: site GOZUIDINDIA)

Ik zal proberen in komende blogs deze dynastieën te beschrijven zonder al te veel op al het onderlinge gekrakeel in te gaan en ook niet al te veel namen en jaartallen te gebruiken. (Helemaal ontkomen doe ik er natuurlijk niet aan.)
Tussendoor zal ik uiteraard wel stilstaan bij interessante details en nalatenschappen waar we als reizigers nog ons voordeel mee kunnen doen.

Kambaherswara. Een tempel uit de latere Chola tijd.

Welkom dus in de wereld van de :

  • Cholas
  • Ceras
  • Pandiyas
  • Sungas
  • Andhras

Ontdek en ervaar India met Zuid-India Tour operator GOZUIDINDIA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s