Uncategorized

Ashok – De eerste eenwording van India

(door Henk van der Vegt)
In het hedendaagse geschiedenisonderwijs is het gebruik geworden om ook oog te hebben voor het leven van de gewone burger i.p.v. je alleen maar te fixeren op de “grote geschiedenis” van koningen en staten.
En inderdaad, het is heel interessant en boeiend om te lezen en te leren over de dagelijkse gang van zaken van de kleine man/vrouw uit die vervlogen tijden.
Ik besef dat de lezer van de blogs over de Indiase geschiedenis dan ook niet zit te wachten op een ouderwetse opeenvolging van namen en jaartallen van koningen en koninkrijken die gaan en komen.

Helaas ontkom ik er niet aan om de krenten uit de Indiase geschiedenis-pap te halen die bepalend waren voor de loop van de geschiedenis en ze in vogelvlucht te behandelen.
Ik hoop dat de reiziger straks tijdens zijn bezoek aan India zelf voldoende inlevingsvermogen heeft om de gewone, dagelijkse, geluiden, activiteiten, geuren en kleuren uit dat verleden in te kunnen vullen.

Hoeveel voeten hebben deze traptreden uitgesleten? Hoeveel karren hebben hier gereden om dit spoor uit te slijten? Zie de beeldhouwer voor je die dat ene stukje uithakte op die vergeten hoek van die prachtige tempel. Bedenk dat generaties Indiërs op deze markt al hun inkopen deden. Etc. ….

Zo moeilijk zal dat heus niet zijn lijkt mij.

Terug dus maar naar mijn laatste historische blog, terug naar het vertrek van Alexander de Grote in 326 v.C. uit India.
Hoe het ook was, wie wie versloeg, het doet er niet meer toe.
Er bleef een Indus vlakte achter waar Griekse garnizoenen, Griekse  bondgenoten en Indiërs eens goed met elkaar op de vuist gingen om de macht in dat gebied. (320 v.C.)
Ondertussen was de Nanda-dynastie, die al enige tijd heerste over de Ganges vlakte, natuurlijk degene die garen spinde bij deze situatie.
Helaas voor hen echter niet voor lang.
De grote overwinnaar van het gekrakeel rond de Indus bleek ene Chandragupta Maurya te zijn.
Na zijn Indus overwinningen deed hij al snel wat hij Alexander de Grote tijdens een bondgenootschap ook al had aangeraden, nl. afrekenen met de Nanda’s. En dat deed hij zeer voortvarend.
Hij wist zijn rijk zelfs ver zuidwaarts uit te breiden; tot en met het huidige Karnataka, Mysore, aan toe.

Foto

Foto

Zijn kleinzoon Ashok(a) regeerde tenslotte over een gebied zoals nog nooit eerder vertoond was in deze regionen.
Wat deze periode van belang maakt voor ons, Indiareizigers, is vooral het feit dat deze ‘keizer’ het boeddhisme tot staatsgodsdienst verhief. Zijn zendelingen kwamen zelfs tot in het huidige Sri Lanka toe. (Leuk detail: De Maurya variant van het Sanskriet (Pali) wordt hier nog steeds gebruikt.)
Ashok bleek echter zeer tolerant tegenover andere, opkomende, godsdiensten zoals het Hindoeïsme en Jainisme.
Volgens de verhalen veranderde hij van een woeste krijger in een soort Ghandi.
Foto

Foto

Ook kwam in de architectuur een bijzondere stroming tot ontwikkeling: Men ging in de rotsen tempels uithakken. Dit zou later leiden tot de indrukwekkende rotstempels van Ajanta en Ellora (Een bezoek aan deze tempels was een hoogtepunt van één mijn Indiareizen. )
Zoals zo vaak ging het na de dood van Ashoka 185 v.C. echter snel bergafwaarts. Zonen streden om de macht en het zo zorgvuldig opgebouwde bestuurlijk apparaat stortte ineen.
Einde van een opmerkelijke, maar korte Maurya-periode!

Er breekt een tijd aan waarin in zowel Noord als Zuid India veel stammen en koninkrijkjes elkaar weer eens bestrijden om elke vierkante meter en elke winstgevende handelsroute.


Over handel gesproken:
Ashok is BIG -business in het India van vandaag.
Veel films, series, boeken verschijnen er over deze periode.
Ook veel firma’s gebruiken graag deze naam om een positief imago te krijgen.

Onthoud dus als reiziger:

  • ± 200 v.C.  – keizer Ashok
  • Maurya als eerste Indiase rijk
  • boeddhisme
  • Rotstempels

Bibliografie:
Foto

Foto

 GOZUIDINDIA  offers you the opportunity to customise your journey to your liking and pace. You can enjoy south india travel individually.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s